Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

У Гостомелі озброєні люди намагалися захопити Покровський храм УПЦ

30 вересня 2022 року о 14:07

 | 
 | 4/5 (1)

У Гостомелі люди у військовій формі зі зброєю увірвалися до храму після літургії, провокували священика та парафіян і вимагали передати храм ПЦУ.

25 вересня 2022 року після закінчення літургії до храму УПЦ на честь Покрови Божої Матері у Гостомелі прийшли люди, які назвалися «уповноваженими ПЦУ», і вимагали від настоятеля протоієрея Петра Павленка віддати їм ключі від будівлі.

Деякі з людей були у військовій формі та з автоматами. Серед них було двоє священиків ПЦУ. Як пояснили прихильники Думенка, вони запросили озброєних тероборонівців, щоб «захистити своїх священиків від кліриків УПЦ».

Увірвавшись у храм, рейдери заявили, що мають документи на право володіння будинком. На момент захоплення храму парафіяни вже розійшлися, залишилося лише кілька жінок, які читали акафіст. Ті, хто прийшов, вирвали у них з рук тексти акафіста зі словами «Забирайтеся звідси». Коли віруючі попросили надати їм можливість дочитати акафіст, їх назвали провокаторами.

За словами джерела, рейдери відмовилися представитися і раніше ніколи не були в церкві. Коли на шум з алтаря вийшов отець-настоятель, ці люди почали провокувати його, звинувачуючи його у «співпраці з оккупантами», підпалі церкви та викраданні іконостаса. На початку війни храм дійсно горів, тому що уламками перебило проводку. Отець Петро не залишив храм, коли до Гостомелю увійшли війська РФ, а залишився і захищав його. Крім того, рейдери обурювалися тим, що у храмі служать «російською мовою». У відповідь на спроби прихожанок зупинити захоплення рейдери загрожували їм та залякували. З ними розмовляли вкрай агресивно. Парафіяни викликали поліцію. У результаті правоохоронці та представники тероборони опечатали храм. Представники ПЦУ поставили свої печатки поряд із печатками поліції.

Ще влітку релігійна громада Покровського храму підтвердила на своїх зборах вірність Українській Православній Церкві. ПЦУ також провела «збори», про які заздалегідь не повідомлялося і на які, за повідомленням джерела, для масовості привезли близько 300 солдатів.

Покровська громада УПЦ планує домагатися справедливості у суді. Один із учасників захоплення Віталій Купрій виклав на Facebook відео подій. Купрій – радник командувача Тероборони України та заступник командира батальйону ТРО.



0

 479 | 
 Пульс | 
 2022-09-30 14:07:00 | 
 новини, Київщина, Київська область
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама