Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

Гостомельський ліцей закуповує абсолютно різні харчі за однакову ціну у директора місцевої гімназії

15 березня о 18:36

 | 
 | 4/5 (1)

Ліцей №1 в селищі Гостомель Бучанського району провів понад 30 тендерів на закупівлю різних харчів з однаковою вартістю – по 99,9 тис. гривень. Серед продуктів, які планує придбати навчальний заклад, знайшлись доволі цікаві позиції, такі як 5 тис. кілограмів крохмалю та крохмалепродуктів, понад 2 тис. кілограм борошномельних продуктів та понад 500 кг заправок та приправ. Обрали на постачання харчів двох підрядників, один з яких виявився директором Гостомельської гімназії №1 (праворуч на колажі). Навіщо навчальному закладу така кількість продуктів та за яким принципом обирали постачальників.

Список покупок

Як стало відомо, у січні ліцей №1 Гостомельської селищної ради Бучанського району провів 34 тендери на закупівлю продуктів харчування загальною вартістю близько 3,4 млн гривень (по 99,9 тис. гривень кожен). 

Провели тендери без використання електронної системи закупівель і обрали на постачання харчів лише двох підрядників -  ФОП "Духота" та ФОП Кондратенко Євгеній Віталійович. 

Так, ФОП "Духота" 14-15 січня отримав 17 підрядів (по 99,9 тис. гривень кожен) на закупку продуктів від ліцею. Це молочна продукція (твердий сир 357,11 кг, яйця 14704 шт.), м’ясо 585,79 кг та яловичий фарш 534,71 кг, овочі, фрукти та горіхи 2980,55 кг, оброблені фрукти та овочі 603,86 кг, зернові культури та картопля 505 кг, цукор 1583,27 кг, фруктові та овочеві соки 3 333 літрів, макаронні вироби 1176,35 кг, крохмалі та крохмалепродукти 4 999,5 кг, борошно 2631,32 кг, рафіновані олії та жири 1427 літри, кава, чай та супутня продукція 429,33 кг, різні сушені продукти 312,47 кг, какао, шоколад та цукрові кондитерські вироби 555,5 кг, заправки та приправи – 531,45 кг, серед яких оцет 100 літрів, томатна паста 162 шт по 465 гр. 

12 січня ФОП Кондратенко Євгеній Віталійович отримав 7 підрядів. Серед них лише  молочна продукція (сир кисломолочний 675,61 кг, молоко 2811 кг, вершкове масло 336,67 кг, молочні продукти різні 3347 штуки) та риба (морожена риба 714,21 кг, скумбрія 624,94 кг, рибне філе 312,47 кг). 

При цьому цікаво, що у жовтні-вересні ліцей також закуповував продукти харчування і кожен тендер так само мав вартість 99,9 тис. гривень. Це було 4780,89 кг овочів, 3555,2 кг фруктів, мясо (філе куряче 675,61 кг, свинина (задня частина) 571,37 кг), оброблені овочі та фрукти 559,88 кг, томатна паста 435 шт та 861,33 кг спеціальних продуктів харчування, збагачених поживними речовинами. Підрядником став вже згаданий ФОП “Духота”. У ФОП Кондратенко Євгеній Віталійович замовили 312,47 кг рибного філе

Як прокоментував аналітик проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine Ярослав Пилипенко, судячи з назв і сум закупівель, є ймовірність, що замовник намагався подробити замовлення так, щоб уникнути тендеру та підписати прямі договори. 

“Адже якщо сума закупівлі товарів за одним кодом держкласифікатора протягом року дорівнює або перевищує 100 тис. грн, треба застосовувати конкурентну процедуру. Тим більше, торік цей самий замовник купував більше продуктів, тому можемо припустити, що й у 2024-му вся потреба в ці суми не поміститься. Але щоб зробити точніші висновки, потрібно побачити договори, де буде чітко вказано, що саме купує ліцей. Самі по собі закупівлі, вартість яких близька до 100 тис. грн, не є порушенням. Але розбивати замовлення  одного товару на декілька закупівель за схожими кодами, аби тільки не проводити торги, – не можна”, – зазначив він.

Варто зазначити, що частину однотипної продукції навчальний заклад купував за різними контрактами. Наприклад, молочну продукцію (4 різні закупівлі),  рибу (3 закупівлі), м’ясо (2 закупівлі) та овочі (2 закупівлі).

Позиція ліцею

Запитавши у ліцею щодо такої дивної диференціації цін. Також поцікавились, навіщо навчальному закладу знадобилося майже 5 тисяч кг крохмалю та понад 500 кілограмів заправок та приправ, коли м'яса та фаршу замовили у майже такій самій кількості. 

У відповіді на журналістський запит, директор ліцею Володимир Захлюпаний (на колажі ліворуч) повідомив, що у ліцеї навчається понад 1700 здобувачів освіти і щодня надаються послуги з гарячого харчування (обіди та сніданки) у кількості понад 1100 порцій. Вони коштують від 25 до 60 гривень за порцію і сплачуються або за рахунок батьківської плати, або за рахунок місцевого бюджету для пільгових категорій. 

Також у відповіді зазначається, що планування закупівлі проводить уповноважена особа згідно з потребою ліцею нa очікувану вартість або нa суму кошторисних призначень строком на рік. Так само договір на постачання харчів заключається на рік, а постачання продуктів відбувається згідно потреби. У ліцеї повідомляють, що складів для довгострокового зберігання продуктів вони не мають, тому основна вимога до постачальника – щоденне постачання харчів малими партіями о 6 годині ранку для подальшого перероблення та приготування до першої подачі сніданку о 8 годині ранку.

“Ця умова, на жаль, унеможливлює співпрацю з великими постачальниками (вони відмовляються працювати відповідно нашому графіку та постачати товар малими партіями), тому одна з основних наших вимог від постачальників – графік постачання товару тa якість, яка відповідає усім санітарно- епідеміологічним нормам. У 2023 році ми співпрацювали з наступними постачальниками: ПАТ "Юрія", ПП "Торгпродсервіс", ПП Продцентр-Плюс, TOB "Перший Столичний Хлібзавод", ТОВ "Фруктов-Груп", ФОП Духота Віктор Іванович, ФОП Кондратенко Євгеній Віталійович, ФОП Петросян Артур Каджикович”, – повідомили у ліцеї. 

Договори по проведеним у січні закупівлям, як зазначається у відповіді на запит, будуть підписані з умовою постачання на весь рік, оплата буде проводитись частинами за фактом отримання товару. 

Щодо призначення замовлених майже 5 тис. кг крохмалів у ліцеї не відповіли, лише зазначили, що до тендеру на понад 2 тис. кг борошномельно-круп'яної продукції входить 32 групи товарів, а до заправок та приправ, яких купують понад 500 кг, входять 18 груп товарів. Щодо м’яса, якого закупили майже стільки ж, як приправ, зазначили, що це товари дорого сегменту, тому їх будуть закуповувати згідно потреби протягом року. Також додали, що до проведених тендерів можливо “вносити зміни, як номенклатурної, так і цінової політики, якщо є потреба, в зв'язку з сезонними або іншими коливаннями ціни в цілому на ринку товарів та послуг”. 

Підрядники 

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ФОП "Духота" (Духота Віктор Іванович) зареєстровано у 2000 році в селі Озера Бородянського району Київської області. Основний вид діяльності – оптова торгівля живими тваринами. 

Крім підприємницької діяльності Віктор Духота ще й освітянин – він очолює Гостомельську гімназію №1. 

У коментарі він розповів, що не вбачає конфлікту інтересів у продажу харчів своїм колегам, навпаки – завдяки йому навчальний заклад має дуже якісні продукти, що може забезпечити не кожен постачальник. 

“Я ж продаю не своєму навчальному закладу, тому не бачу тут нічого такого. У мене все законно, сплачую податки. Я не є державним службовцем, підприємницька діяльність в такому випадку не заборонена. Продаю тільки одному ліцею, бо тільки в суботу і неділю маю час цим займатися. Міг би відпочивати на вихідних, але їду заробити якусь копійку. Тим паче тендери це не так просто, туди складно потрапити. І там не мої підлеглі, я впливу на них не маю. До початку повномасштабної війни я брав участь у тендерах через торги, зараз це відбувається без використання електронної системи закупівель. Там є обмеження по сумі, здається 100 тисяч гривень. Тому такі суми. Продукція, яку я постачаю, дуже якісна, нарікань ніколи немає. По якості харчування цей ліцей найкращий в області. Всі декларації виробників, показники якості, все маю. Подивіться, що возять у Бучі та Ірпені, які там овочі і фрукти. Беруть дешеву продукцію, не завжди якісну. Не хочу наговорювати, але така ситуація”, – каже він.

За даними Clarity Project, в результаті участі в публічних закупівлях ФОП "Духота"  переміг у 159 тендерах на суму 8,5 млн гривень, з них уклав 140 договорів на 6,74 млн гривень. Усі тендери він отримав від Ліцею №1 Гостомельської селищної ради.

ФОП Кондратенко Євгеній Віталійович зареєстрований у 2015 році у селищі Коцюбинське Київської області. Основний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності й керування. 

Переміг у 56 публічних закупівлях на загальну суму 4,85 млн гривень та підписав 49 договорів на загальну суму 4,15 млн гривень. Основний замовник так само Гостомельський ліцей №1 (54 підряди), ще два отримав від КНП Київської облради “Київський обласний дитячий санаторій”.

Ліцей №1 в Гостомелі підпорядковується відділу освіти Гостомельської селищної ради, з 2001 року навчальний заклад очолює Володимир Захлюпаний, депутат Ірпінської міської ради 7-го скликання (БПП). Голова Гостомельської військової адміністрації – Сергій Смаль

Нагадаємо, у 2022 році ліцей №1 в Гостомелі постраждав внаслідок вторгнення росіян. Значна частина ліцею була знищена: вибиті вікна і двері, зруйновані стіни та стелі, розбита техніка. У липні кошти на відновлення навчального закладу збирали волонтери. 

Як повідомляла на своїй сторінці у Фейсбук заступник директора з виховної роботи Ліцею №1 Гостомельської селищної ради Ірина Ткаченко, вже у грудні 2022 року навчальний заклад мав новий дах, нові вікна та двері, оновлений фасад та вхідну групу, відремонтовані коридори, спортзали, батареї опалення, нову систему відеонагляду, облаштоване укриття. Було встановлено систему сповіщення та протипожежної сигналізації. До відновлення ліцею долучились меценати, волонтери, місцеві та обласні органи влади.

Фото: колаж KиївВлада.
Джерело: КиївВлада
.



0

 167 | 
 Пульс | 
 2024-03-15 18:36:49 | 
 новини, Київщина, Київська область
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама