Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

Вибори-2019: чого не можна робити, щоб не потрапити до в'язниці

27 березня 2019 року о 14:26

 | 
 | 4/5 (1)
31 березня українці обиратимуть президента. Здається, немає нічого складного: прийшов, отримав бюлетень, проголосував. Але не все так елементарно...
Пропонуємо ознайомитися з правилами голосування. Зокрема з тими, чого не можна робити на виборчій дільниці, щоб не потрапити до в’зниці:
  • Фотографувати
«Фотографування і відеофіксація будь-яким способом результатів волевиявлення виборців, у тому числі і виборцями особисто в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення виборців у приміщенні для голосування забороняється і є порушенням таємниці голосування», – говорить Закон «Про вибори президента України».
У кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень. І перебувати в ній може лише сам виборець. Контроль за виконанням цього закону здійснюється досить складно.
  • Давати волю творчості
Чудово, якщо виборець вміє малювати, але під час голосування свій талант доведеться приховувати. Все, що дозволено – «галочка» або «плюсик» в строго відведеному для цього місці: квадратику поруч із прізвищем кандидата. Так що ніяких портретів або натюрмортів на бюлетені з’являтися не має. Рівно як і філософських думок про долю того чи іншого кандидата, так і всієї країни в цілому. Ніяких сторонніх позначок – інакше бюлетень вважатиметься недійсним.
  • Приходити зі своїм
У випадку, якщо вам буде необхідно підкріпитися під час голосування, можна і бутерброд свій дістати, і супу з півлітрової банки покуштувати. А ось пакети, кепки, значки, футболки – що завгодно з символікою кандидата, якого ви підтримуєте, приносити з собою не можна. Також мати на собі в якості невід’ємної частини образу чи стильного аксесуара. Агітація за день до виборів заборонена, в день виборів – тим більше. В іншому випадку виборця просто не пустять на дільницю і відправлять додому переодягатися.
  • Голосувати компанією
На виборчу дільницю можна прийти хоч усією родиною, однак у кабінку для голосування заходити можна тільки по одному. Виняток можливий лише для людей, які не можуть за себе проголосувати. Наприклад, мають вади зору. Тоді звернутися за допомогою дозволяється, але не до члена комісії або представника кандидата.
Тим не менш, зайти в кабінку з дитиною, якій ще не виповнилося 18 років, можна. Заборона також не поширюється на тварин.
  • Голосувати «за себе і за того хлопця»
Ставити заповітну галочку можна виключно за себе. Власне, як і у всіх цивілізованих країнах. Не можна голосувати за одного з батьків або сестру, за чоловіка або сусіда. Навіть якщо у вас є їхній паспорт, права та розписка. Ті, хто не може голосувати через травму або погане самопочуття, мають право організувати собі вибори вдома.
  • Голосувати, коли документи не в порядку
Якщо 25 (або 45) років виборцю виповнилося кілька місяців тому, а додаткова фотографія в паспорті так і не з’явилася, то паспорт вважається недійсним. А з недійсним паспортом і голосувати не можна. Але, протягом місяця після дня народження проголосувати можна – цей місяць документ ще вважається дійсним.
  • Виносити бюлетень за межі дільниці
Якщо серед кандидатів не знайшлося жодного, хто гідний голосу, а графи «Проти всіх» немає (і не буде). Можна, звичайно, зіпсувати бюлетень, комусь захочеться просто забрати його додому, однак якими б не були думки, покинути дільницю бюлетень не може.
Таке порушення правил може загрожувати не просто штрафом, а кримінальною відповідальністю. Особливо, якщо підприємливого виборця викриють у навмисній крадіжці з метою фальсифікації результатів виборів.

0

 691 | 
 112. ua | 
 2019-03-27 14:26:20 | 
 новини, Київщина, Київська область
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама