Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

Вартість газокубометрів у жовтні, про тенденції ціноутворення на опалювальний сезон

30 жовтня 2019 року о 14:50

 | 
 | 4/5 (1)

В Україні у жовтні 2019 року ціна на газ для населення зменшиться на 4,9% у порівнянні із вереснем. Тисяча кубометрів без податків та додаткових нарахувань коштуватиме 4272,76 гривні. Таким чином з квітня 2019 року ціна газу для населення знизилася на 32%, на цьому наголошують у прес-службі "Нафтогазу".

Відповідно до постанови КМУ № 293 від 03.04.2019 року НАК «Нафтогаз України» здійснює продаж природного газу на умовах ПСО (побутове споживання, ТКЕ для потреб населення) за ціною: 5 127,31 грн. з 1 жовтня 2019 року.

Торгівельна націнка ПСО постачальника, згідно постанови КМУ № 867 від 19.10.2018 року повинна складати не більше 2,5%.

Тож вартість газу, як товару, без урахування плати (тарифів) за послуги розподілу та транспортування складає для побутових споживачів (ПСО) за 1000 куб. м – 5 255,49 грн.

Разом з тарифом на розподіл природного газу для оператора ГРМ (839,04 грн.) та тарифом на транспортування для АТ «Укртрансгаз» (188,63 грн.) ціна газу становить 6 283,16 грн. за 1000 куб. м 6,142444 грн. за 1 куб. м газу становить ціна газу для побутового споживача з ПДВ з 1 жовтня 2019 року.

Експерти зазначають, що ціни газу на європейському ринку вже суттєво збільшилися порівняно з літнім рівнем. Однак ціна газу в Україні визначається за формулою, яка відображує ринкові ціни з двомісячним відставанням. На це слід звернути увагу українцям, які скористувались послугою "Газовий запас". 

Враховуючи ринкову ситуацію у вересні, жовтнева регульована ціна газу (4272,76 гривень за тисячу кубометрів) виявилася нижчою, ніж ціна на умовах пропозиції "Газовий запас" (4874,42 гривень за тисячу кубометрів),
– пояснюють у "Нафтогазі".

Зазначимо, послугою "Газовий запас" скористалося загалом 55 тисяч українських родин. Приєднатись вже не можна – термін дії завершився. 

Що це за послуга – "Газовий запас"? Відповідну програму у "Нафтогазі" запустили 21 серпня 2019 року. Українцям дозволили заплатити заздалегідь за газ  “Нафтогаз” дозволив українцям закупити газ на зиму за літньою ціною , який вони будуть споживати взимку під час опалювального сезону. За цей газ платили цінами, які діяли у літній сезон. Максимальний обсяг газу, який можна закупити на таких умовах, становив 25 тисяч кубометрів. Зазначимо, в Антимонопольному комітеті запідозрили "Нафтогаз" у тому, що компанія не розповідає всіх умов послуги.

Що тепер робити українцям, які скористались "газовим запасом"?

Отже, у цій послузі закріплена вартість газу на рівні 4874,42 гривні за тисячу кубометрів – ціна майже на 602 гривні більше, ніж коштуватиме газ в жовтні. Однак у "Нафтогазі" запропонували українцям вихід із ситуації. 

  • За умовами пропозиції, у жовтні споживачам запропонують оплатити газ за нижчою, регульованою ціною.
  • Придбаний газовий запас при цьому збережуть на зимові місяці, коли очікується збільшення ціни.
  • Якщо весь переплачений обсяг газу за зиму використати не вдасться, то залишок грошей споживачу повернуть на рахунок.

Однак до кінця опалювального сезону, як зазначають експерти ціна для кінцевого споживача може збільшиться з 6 до 8,5 грн за кубометр. Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Так, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що з наближенням холодної пори року завжди зростає споживання будь-яких енергоресурсів, і якщо новий Кабмін не вдаватиметься до жодних рішень, то за чинною постановою уряду щомісяця перерахунок ціни на газ буде йти в бік збільшення.

«На період опалювального сезону підвищення може скласти 20-25% – до 8,5 грн за куб. Якщо буде переривання транзиту російського газу, криза поставок, то ціни можуть підскочити ще більше», – прогнозує експерт. Відзначимо, що українці в різних регіонах платять за різними тарифами на газ (вартість транспортування відрізняється). В середньому ж ціна складає близько 6 грн за куб.

«Ціна газу для населення за минулі п’ять місяців знизилася на 25%. Зараз вона нижча, ніж рік тому. Є ризик, що взимку газ подорожчає, тому що на нього збільшується попит. На це вказують і поточні біржові прогнози», – упевнений глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.



0

 405 | 
 Пульс | 
 2019-10-30 14:50:58 | 
 новини, Київщина, Київська область
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама