Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

У селищі Немішаєво Бородянського району реалізована унікальна для України система енергозбереження для вуличного освітлення

6 лютого 2018 року о 15:39

 | 
 | 4/5 (1)
Механізм, що дозволяє економити близько 15% на електроенергії, побудований на автоматичному дистанційному контролі ввімкнення та вимикання світла на вулиці.
Про це розповів селищний голова Сергій Замідра редакції ІА «Пульс»:
“Ми реалізуємо проект економії електроенергії по вуличному освітленню. Це механізм для автоматичного ввімкнення та вимкнення освітлення, в якому час задано до секунди на кожен день року з прив’язкою до тривалості світлового дня. Ця система протестована і вже працює у нас по вулиці Біохімічній. Протягом місяця ми плануємо під'єднати до неї весь населений пункт. Розраховуємо економити на зовнішньому освітленні близько 15%. Це дуже актуально після того, як нам підвищили вартість електроенергії на 10%”.
Поки що в Україні більшість населених пунктів замінили світильники або лампи на LED і на цьому зупинилися. У великих містах встановлюються системи контролю, які забезпечують управління групами світлових плям за часом або регулюванню до встановленого рівня яскравості освітлення за умови використання спеціальних ламп. Це хороші рішення, але вони дуже дорогі.
Для селища Немішаєве повне впровадження системи коштуватиме 20-30 тис. гривень. Це та сума, яку ми платимо щомісяця за вуличне освітлення, при тому, що практично всі ліхтарі вже переведені на енергозберігаючі лампи. Ми впровадили рішення, яке не залежить від типів ламп, і без проблем може бути реалізовано в будь-якому населеному пункті України.
“Механізм дистанційної динамічної зміни часу ввімкнення та вимкнення забезпечує постійний контроль щоденного зміщення світлового дня на півтори-дві хвилини. Ясна річ, при використанні механічних датчиків в містах ніхто цього не робить або робить вкрай рідко, і до кінця місяця у нас “набігає” щодня близько півгодини даремно витраченої електроенергії “, – додав Сергій Замідра.
Світлові датчики також часто спрацьовують навіть при похмурій погоді, що призводить до втрат електроенергії.
Важливим елементом впровадженої системи є можливість просто та швидко коригувати час за потребами мешканців.
Безпосередню участь у впровадженні системи прийняв активіст селища – фахівець в сфері IP-телефонії Олександр Гросс.

0

 914 | 
 Пульс | 
 2018-02-06 15:39:24 | 
 новини, Київщина, Київська область, Бородянка, лампи, Немішаєво, освітлення, селище, система
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама