Поділитися
0
QR-код
Посилання на цю сторінку:
Оговорення
Маєте відгук щодо допису на цій сторінці? Залиште під ним свій коментар.
Перейти до коментарів

Гостомель Потерпає Від Корупціонерів: Як Виснажене Війною Місто Обкрадає Місцева Влада

9 серпня о 17:57

 | 
 | 4/5 (1)

До нашої редакції з проханням висвітлити нагальну проблему звернулися активісти із Гостомеля. Річ у тому, що постраждале від російської окупації місто зараз зазнає додаткових нищівних ударів від місцевої влади. Мешканці розповідають, що уже третя адміністрація все більше обкрадає громаду та належно не відбудовує знищену інфраструктуру, а лише «відмиває» на цьому гроші.

Нагадаємо, що Гостомель одним з перших прийняв бій з окупантами 24 лютого 2022 року. Громада пережила окупацію і має великі руйнування. Місто постраждало майже на 40%. Оцінка сукупних збитків становить 9,5 млрд грн. Так, різного ступеня пошкодження зазнали 4 553 будівлі із 11 874 наявних, повністю зруйновано 546 будівель.

Але пройшло більш ніж два роки з часу деокупації, а в Гостомелі і досі не працює жоден державний дошкільний навчальний заклад. 7 серпня пройшла чергова зустріч батьків, які хотіли дізнатися ситуацію по відбудові садочка «Веселка». Але їм знову відповіли, що й у цьому році заклад не зможе прийняти дітей. Також, за словами активістів, багато мешканців залишилося без житла, яке невідомо коли відновлять.

Хто ж керував Гостомелем весь цей час? А головне як?

3 березня 2022 року військовослужбовцями рф на окупованій території Гостомеля було жорстоко вбито очільника громади Прилипка Юрія Ілліча. На його місце розпорядженням Президента України №33/2022-рп від 21.03.2022 призначили Думенка Тараса Вікторовича.

Але новий очільник на посаді довго не протримався. Його звільнили менш ніж за 4 місяці за незадовільну роботу, а простіше кажучи, за відсутність будь-якої роботи в Гостомельській громаді.

Вже 27.07.2022 виходить нове розпорядження Президента України №138/2022-рп, за яким призначення отримав Борисюк Сергій Львович. Але і його звільнили менш ніж за рік через скандали про корупцію на відбудові.

Bihus.Info оприлюднили розслідування «Дика відбудова», у якому розповіли про те, що гроші за роботи з відновлення Гостомеля виконують фейкові ФОПи і компанії. Так, наприклад, за документами роботами займалась пенсіонерка з Миколаєва, яка свою причетність спростовує, біглий священик з Рівненщини та мешканець тимчасово окупованого Донецька. У Гостомельській селищній військовій адміністрації пояснили свої дії наслідками повномасштабної війни та необхідністю проводити закупівлі швидко. А також заявили, що перевірка підрядників не є частиною їхніх обов’язків.

Такою «щедрою» відбудовою зацікавились і у Бюро економічної безпеки. За інформацією правоохоронців, посадовці адміністрації могли привласнити 5 млн грн на публічних закупівлях.

Пізніше з’ясувалось, що одразу після спілкування журналістів із заступником Борисюка, інформація про всі бюджетні проплати Гостомельської СВА зникла зі спеціалізованого держпорталу. Звісно, після публічного розголосу, дані знову опублікували у реєстрі. У Державній установі «Відкриті публічні фінанси» пояснили це виправленням технічної помилки. А те, що інформація зникла після інтерв’ю, де мова йшла в тому числі про цей реєстр – простим збігом.

Отож, після скандалу розпорядженням Президента України №101/2023-рп від 08.06.2023 начальником Гостомельської селищної військової адміністрації став Смаль Сергій Валентинович. Але й тут все не завершилось щасливо.

Активісти повідомляють, що за його керівництвом в громаді не тільки нічого не змінилось, а навіть стало гірше. Бюджет продовжують розкрадати, а всі на це просто закривають очі.

«Таким чином, це вже третя військова адміністрація в громаді, яка ставить собі за мету її розкрадання, в той час, коли її мешканці продовжують жити в зруйнованих будинках і залишаються з проблемами наодинці», — наголошують обурені жителі.

Щоб не бути голослівними з приводу того настільки все погано, наведемо беззаперечні факти. По-перше, журналісти, які проаналізували декларації гостомельських посадовців за 2023 рік, виявили там аж надто високі зарплатні, яких немає навіть у міністерствах.

Заступник начальника Гостомельської СВА Сергій Сутула за пів року своєї роботи на зазначеній посаді він отримав 528 714 грн, тобто приблизно 88 119 грн щомісячно. Заступниця Ольга Прилипко, згідно з її декларацією за 2023 рік, за пів року заробила 487 674 грн, це – приблизно 81 279 грн у місяць. Ще один заступник Олександр Івченко отримав 640 960 грн за пів року роботи, тобто 106 826 грн на місяць.

Але не зарплатнями єдиними. Не обійшлося тут і без скандалів щодо розкрадання коштів на відбудові. У березні 2024 вийшов аналіз від журналістів «Стопкору» по договорах на демонтаж зруйнованих будинків. Виявилось, що всі роботи були проведені за завищеними цінами і з непрозорою процедурою.

У 2023 році, невдовзі після призначення нового очільника, Гостомельська селищна військова адміністрація розмістила в електронній системі публічних закупівель Prozorro кілька десятків тендерів на проведення робіт з демонтажу житлових будинків.

Проте усі закупівлі, звісно ж, були проведені без використання електронної системи та відкритих торгів. А тому на платформі немає жодної інформації щодо тендерної документації, учасників чи будь-яких інших документів, за винятком самого договору.

Державні кошти доручили кільком компаніям. Серед них: ТОВ «Синтез Юніті Групп», ТОВ «Ліко-груп», ТОВ «Будконсалтгруп», а також ФОП Смалій О.Б.

Чому ці компанії такі підозрілі?

Отож, у жовтні 2016 року у місті Кривий Ріг було зареєстроване ТОВ «Ліко-груп». Основний вид його діяльності полягає у відновленні відсортованих відходів. Власниками компанії є Ілля та Людмила Колеснікови, а також Сергій Гераймович.

Так от, до 2023 року компанія не брала участь у тендерах, але уже у 2023 році підписала одразу 30 договорів на загальну суму 5 716 611 гривень. І як цікаво – це тендери на демонтаж житлових будівель від Гостомельської селищної військової адміністрації.

У липні 2014 року у місті Краматорськ було зареєстровано ТОВ «Будконсалтгруп». Основною сферою його діяльності було консультування з питань комерційної діяльності та управління. Її власником був Данієл Сергійович Данилюк. У 2024 році дана компанія змінює адресу реєстрації на місто Київ, а заразом власника і назву. Тож власником став громадянин Казахстану Нурметов Фарух Султанханович, а компанія тепер називається «Лайт-трейд центр».

І от за 9 років «Лайт-трейд центр» вперше взяла участь у тендерах у 2023 році. І несподівано відразу ж виграла 38 з 39 замовлень на демонтаж житлових будівель загальною сумою 4 100 987 грн. Замовником була знову Гостомельська СВА.

А ще кілька тендерів виграв Смалій О.Б. І от про цю особу немає жодної інформації у відкритих джерелах. Проте з 7 вересня 2023 року він перебуває у «Чорному списку» Антимонопольного комітету.

Та проблема не лише в цьому. Подивимось на ціни, за якими Смолій береться виконувати демонтаж. На скриншоті з договором між Гостомельською селищною військовою адміністрацією та ФОП Смалій О.Б. видно усі обсяги робіт. 

Серед інших компаній вартість демонтажу одного кубічного метра цегляної будівлі становить приблизно 180 гривень. Беремо середній показник з кількох сайтів – 200 грн. Отже, демонтаж 343 кубічних метрів будинку у Гостомелі обійдеться в 68 600 гривень. 

Якщо ж розбирання фундаменту коштує від 350 гривень, то для цього будинку – 28 665 гривень. Середня вартість вивезення будівельного сміття від 156 гривень за кубічний метр, тому для цієї будівлі вона складатиме 53 508 гривень.

Вивезення ґрунту та засипання траншей обійдуться у 11 415 гривень та 26 635 гривень відповідно.

Отже, реальна вартість робіт за середніми цінами складатиме 188 832 грн. І це не мінімальна, а середня вартість робіт. А заявлена в договорі сума – 312 021 грн. Отже, виникає питання, як вибирали підприємців, якщо націнка складає приблизно 38%.

Але, участь у тендерах Гостомельської селищної адміністрації взяли не лише компанії, які довгий час себе не проявляли, а й зовсім новостворені та без досвіду роботи. У 2023 році тільки зареєстроване підприємство ТОВ «Синтез Юніті Групп» стало переможцем у 69 тендерах на загальну суму 16 316 320 грнь. Всі тендери були пов’язані з демонтажем будинків. Замовник, хто б сумнівався, Гостомельська селищна військова адміністрація.

Власником цієї компанії до певного часу був Іван Галунга. Так от, 16 січня 2024 року змінюється не лише власник, але й назва компанії. І на сьогодні компанією володіє громадянин Казахстану Уразбеков Канат Тауманович і її назва ТОВ «Рітейл-центр інвест». Чи не дивно, що дві компанії майже разом змінили назви, а їх власниками стали громадяни Казахстану? До того ж у відкритих джерелах Івана Галунгу пов’язують із Сергієм Возним.

Хто ж такий Сергій Возний і чому ж він так опікується Гостомелем?

Сергій Возний – це ексочільник Києво-Святошинської РДА та ексголова фракції «Нові обличчя» в Києво-Святошинському районі. Нагадуємо, що Гостомель певний час підпорядковувався Києво-Святошинській РДА.

У відкритих джерелах є ціла схема зв’язків Возного. На ній також добре видно колишнього власника ТОВ «Синтез Юніті Групп» Івана Галунгу.

Отож, Іван Галунга  доволі відомий фігурант багатьох кримінальних справ з Донецька, котрий також є засновником Громадської організації «Народний Люстраційний центр». У 2008 році він був призначений керівником Донецької міської організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Проте з цієї посади його невдовзі звільнили через звинувачення у привласненні та розтраті мільйонів гривень, виділених на проведення президентських виборів у Донецьку у 2010 році.

А ще Іван Галунга займався масовим продажем людей, а саме молодих дівчат за кордон. Кримінальна справа № 67-648, відкрита в 2000 році прокуратурою Донецької області за ст. ст. 124-1 ч.2 КК України «Торгівля людьми» (тепер це ст. 149 КК України).

За діяльності Сергія Возного Галунга був членом Громадської ради при Києво-Святошинській районній державній адміністрації та обоє заснували Громадську організацію «Орхурська лісогосподарська спілка України».

До чого взагалі ми про все це згадуємо? А до того, що Сергій Возний сьогодні громадський діяч, голова ГО Об’єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю, який проводить наради та опікується відбудовою Гостомеля. Саме він є серед тих осіб, що складає акти обстеження дефектних робіт.

І ці наради за участю Сергія Возного є, мабуть, достатньо важливими, адже в них бере участь Ольга Прилипко, заступниця голови Гостомельської СВА. До речі, саме вона підписувала договір з ТОВ «Синтез Юніті Групп».

Який фінал цієї історії?

Наразі не дуже втішний, якщо чесно. За цими матеріалами було відкрито дві кримінальні справи:


  • Кримінальне провадження № 12024110000000193 від 21.03.2024 за ч. 2 ст. 364 КК України, досудове розслідування здійснюється слідчим розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області Терпилом Олександром Івановичем. 
  • Кримінальне провадження № 120024111050000788 від 12.03.2024 за ч. 2 ст. 366 КК України, досудове розслідування здійснюється слідчою СУ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області Іриною Макаровою.

Зараз, за свідченнями активістів, за цими кримінальними провадженнями здійснено вилучення документів та проведені експертизи. Отримавши висновки експертиз, збитки в яких становлять 10 млн грн,  слідчий та прокурор повинні були скласти та повідомити про підозру тим, хто причетний до справи. 

Але нещодавно, розповідає одна із мешканок, ситуація з повідомленням про підозри змінилася і їх ніхто не поспішає видавати. Вона вважає, що цю справу просто хочуть закрити та залишити винних непокараними.


«Таке не може відбуватися у країні яка воює. В країні в якій кожен день гинуть її сини та доньки. В країні, яка бореться за своє існування. У місті, яке пережило окупацію. А в нашій громаді під покровом політиків продовжується страшне розкрадання бюджету. Це навіть не корупція. В цей час це жахливе мародерство, яке має бути обов’язково покараним», — наголошує активістка.


Ми, своєю чергою, хочемо надати ситуації максимальний розголос, аби справу просто не закрили «поки ніхто не бачить».



0

 348 | 
 Пульс | 
 2024-08-09 17:57:01 | 
 новини, Київщина, Київська область
Зворотній зв'язок
Маєте цікаву новину, зауваження чи пропозицію? Напишіть нам.
Написати
Реклама